Ako ste upravo silovani ili ste s nekim tko je upravo silovan

Najprije osigurajte vlastitu sigurnost

Ako ste u svojoj ili tuđoj kući, jeste li sami? Je li vaš napadač otišao? Ako nije, možete li osigurati vlastitu sigurnost, možete li kontaktirati prijateljicu/lja ili člana obitelji ili nazvati policiju? Ako ste u bilo kakvoj opasnosti odmah nazovite policiju na 192. Svaki se telefonski razgovor snima. a besplatan je.

Ako vi niste u mogućnosti nazvati policiju unaprijed upozorite susjede da oni pozovu policiju ukoliko čuju i prepoznaju znakove nasilja koji se događaju u vašoj kući.

Jeste li ozljeđeni?

Možda ste u šoku pa trenutno ne osjećate bol. Provjerite da li krvarite. Ako je više od blage posjekotine odmah trebate otići na Hitni prijem. Ako ste udarili glavom ili vas je netko udario po glavi možda trebate liječničku pomoć. Ako ste makar i na kratko bili bez svijesti trebate otići na Hitni prijem.

Ako ste krenuli na Hitni prijem možete li pozvati prijateljicu/lja ili člana obitelji da ide s vama?

Kad dođete liječnici/ku na pregled obavezno navedite tko vam je nanio ozljede. Liječnica/ik je dužna/dužan prijaviti nasilje policiji, te vam izdati povijest bolesti. Ukoliko nemate zdravstveno osiguranje i novac, svaka ustanova za hitnu medicinsku pomoć u Hrvatskoj je dužna obaviti liječnički pregled.

Pokušajte fotografirati zadobivene ozljede i oštećenja inventara u stanu/kući ukoliko su nastala usljed napada na vas. To će vam biti korisno pri podnošenju tužbe.

Prijava policiji

Nasilje možete prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu, a ako su u nasilju bila izložena i malodobna djeca tada i centru za socijalnu skrb. U policijskoj postaji ćete morati dati izjavu, a policijski liječnik će vas pregledati. Bilo bi poželjno kad se ne bi okupali niti presvukli odjeću radi prikupljanja dokaza. Možete povesti nekoga sa sobom ako to želite. Potrudite se što detaljnije ispričati okolnosti nasilničkog događaja i eventualne ranije slučajeve nasilja koje niste prijavljivali.

Vaše zdravlje

Ako ste zabrinuti da ste možda zatrudnjeli nakon silovanja možete zatražiti/obaviti hitnu kontracepciju. To bi trebali učinjeniti što je prije moguće, ali svakako u roku od 72 sata od napada. Tražite pregled i liječenje od mogućih spolno prenosivih bolesti.

Savjetovalište i sklonište

U bilo kojem trenutku se možete obratiti za pomoć i savjet putem neke od naših usluga ili pri savjetovalištu za žene u ženskim oraganizacijama koje će vam besplatno, anonimno i povjerljivo dati informacije u vezi vaših prava, mogućih mjera zaštite i mogućih kazni za počinitelja nasilja.

Ako ste žrtva seksualnog obiteljskog nasilja i odlučili ste napustiti nasilnu vezu možete zatražiti smještaj u autonomno žensko sklonište (tajna adresa) ili od nadležnog centra za socijalnu skrb tražiti uputnicu i rješenje za smještaj u nekim od domova za djecu i odrasle osobe žrtve obiteljskog nasilja (javno dostupna adresa).

Ako napuštate kuću/stan u kojem živite da biste se sklonili na sigurno mjesto, ponesite stvari koje su isključivo vaše osobno vlasništvo, vaše službene dokumente i dokumente vaše djece (osobnu iskaznicu, putovnice, zdravstvene iskaznice, vjenčani list, rodni list djeteta, dokumente o posjedovanju nekretnina (može i kopija), školske svjedodžbe), lijekove koje trenutno koristite, ključeve nekretnine u kojoj živite i drugih koje eventualno posjedujete, svoj novac i bankovne kartice (oduzeti punomoć na vlastiti račun, najnužniju sezonsku odjeću i obuću, djetetove najdraže igračke, školsku torbu i knjige te ostalu opremu za školske i izvan školske aktivnosti.