O nama

Lila zajednica je projekt Centra za žene žrtve rata-Rosa kojim se želi povećati svijest o seksualnom nasilju i njegovom zdravstvenom učinku na žene koje su preživjele nasilje. Ovim stranicama se želi informirati zajednicu i žene koje su preživjele nasilje o svim potrebnim zakonskim mogućnostima i regulativama.

Lila zajednica stvara prostor direktne pomoći ženama koje su preživjele seksualno nasilje. Sa punim povjerenjem možete nam se obratiti za psihološku i emocionalnu podršku, pravne informacije te podršku tijekom ostvarivanja vaših prava.

Lila zajednica nudi besplatnu i povjerljivu podršku ženama i djevojkama koje su silovane, seksualno zlostavljane ili napastovane, bez obzira kada se to dogodilo u njihovim životima. Podržavamo žene bez obzira jesu li zločin prijavile policiji ili ne.

Seksualno nasilje protiv žena jedan je od prevladavajućih oblika rodno uvjetovanog nasilja, to jest one vrste nasilja u kojima je u većini slučajeva počinitelj muškarac, a većina žrtava su žene. Nasilje se može dogoditi svakoj ženi neovisno o njenoj dobi, seksualnoj orijentaciji, izgledu, mjestu življenja, stupnju obrazovanja, ekonomskom statusu i/ili nacionalnoj pripadnosti. S obzirom da je samo nasilje obično počinjeno od strane muškaraca koje poznaju, žene i djevojke često odlučuju ne prijaviti zločin zbog straha, srama, osjećaja da će biti okrivljene ili da im se neće vjerovati.

Istraživanja su pokazala da će jedna od dvije mlade žene doživjeti neku vrstu neželjenog seksualnog kontakta prije nego što navrše osamnaest godina. To može biti u rasponu od bludnih radnji do silovanja i sva ta iskustava mogu imati trajne posljedice za žene. Ali nisu samo mlade žene te koje doživljavaju silovanje ili seksualno zlostavljanje, tu su i bebe, djeca, djevojke, ali i žene u njihovim sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama koje također doživljavaju silovanja.

Stavovi o silovanju i seksualnom zlostavljanju koji okrivljuju žene, a opravdavaju silovatelja, mogu pogodovati samoj šutnji žena. Mnoge žene odluče ne prijaviti silovanje policiji iz raznih razloga, a to prije svega mora ostati ženin izbor.

Stoga je naš cilj ponuditi sigurno i povjerljivo mjesto gdje ćemo saslušati i podržati žene svih dobnih skupina bez izazivanja osjećaja srama ili okrivljavanja sebe.

Ako čitate ovu stranicu i imate bilo kakva pitanja, učinite taj sljedeći korak i nazovite nas s povjerenjem ili nam se obratite preko neke od naših usluga.