Mitovi i predrasude

Mit: Silovanje uzrokuje počiniteljev nekontrolirani seksualni nagon.

Činjenica: Silovanje je čin moći i kontrole, a ne seksa. Osim toga, jedan od najvećih mitova o silovanju je da se događa iz seksualne želje. Seksualno zlostavljanje je vrlo seksualizirano u našem društvu zbog povezanosti seksa i nasilja koje prevladava u našoj kulturi. Prisiljavanje nekoga na seksualnu aktivnost protiv volje osobe čin je nasilja i agresije. Želje su možda i izvan kontrole, ali djela zasigurno nisu. Seksualno uzbuđenje ne opravdava seksualno nasilje. 

Mit: Pojedinci koji počine silovanje mentalno su bolestan ili psihotični i ne mogu si pomoći.

Činjenica: Vrlo malo počinitelja je mentalno nesposobno i/ili izvan dodira sa stvarnošću. Ne postoji tipičan silovatelj i ne može ih se prepoznati po specifičnom načinu ponašanja, zato što dolaze iz svih socio-ekonomskih klasa, rasa, etničkih i nacionalnih pripadnosti. 

Mit: Žrtva je to “tražila” time što je zavodljiva, bezbrižna, pijana, itd.

Činjenica: Nitko ne traži da bude zlostavljan, ozlijeđen ili ponižen. Ova linija razmišljanja okrivljuje žrtvu za ono što se dogodilo, umjesto počinitelja koji je odlučio počiniti zločin. Pojedinci svih dobi, svih spolova i iz svih sfera života, bili su žrtvama seksualnog zlostavljanja. I nitko od njih nije “tražio” da njihov napadač počini zločin protiv njih.

Mit: Da nisi bila pijana, ne bi bila silovana.

Činjenica: Alkohol je oružje koje neki počinitelji koriste za kontrolu njihove žrtve kako bi je učinili bespomoćnom. Kao dio svoga plana, napadač može poticati žrtvu da koristi alkohol, ili unaprijed identificirati osobu koja je već pijana. Alkohol nije uzrok silovanja; to je samo jedan od mnogih alata koji počinitelji koriste.

Mit: Ako se žrtva nije fizički suprotstavila ili se borila sa počiniteljem, to i nije silovanje.

Činjenica: Napadači nisu u potrazi za borbom i oni zapravo koriste mnoge oblike prisile, prijetnje, manipulacije kako bi silovali. Alkohol i droge, kao što je Rohypnol, često se koriste za onesposobljavanje žrtve.

Mit: Većina počinitelja su stranci svojim žrtvama.

Činjenica: Većinu silovanja je počinio netko koga žrtva poznaje: susjed, prijatelj, poznanik, suradnik, kolega, supružnik, partner ili bivši partner.

Mit: Serijski silovatelji su rijetki.

Činjenica: Gotovo svaki počinitelj je serijski silovatelj, što znači da se koristi prisilom, nasiljem, prijetnjama silom, itd, pri napadu na osobu i to ponavlja.

Mit: Kada žene kažu ne, one zapravo misle da.

Činjenica: Da znači da! Ne znači ne! Kada netko kaže da, on/a izričito daje pristanak. Šutnja nije jednaka pristanaku. Odgovornost je osobe koja potiče seksualnu aktivnost dobiti suglasnost na svakoj i svim razinama. Ako su vam ikada nejasne partnerove želje, pitajte za pojašnjenje. Ako vaš partner/ica kaže ne ili se čini nesigurnim/om, vaša je dužnost poštovati tu osobu i njegove/njene želje.

Mit: Ako se netko ne bori protiv njezina ili njegova nasilnika, onda to zapravo i nije silovanje.

Činjenica: Neke studije su pokazale da su žene koje su fizički uzvratile povećale šanse da će biti ozbiljnije ozlijeđene od strane njihova napadača. Ovakva prijetnja pojačanog fizičkog nasilja čini sigurnijim izborom uopće ne uzvratiti. To ne znači da je seks konsenzualan.